چکش تخریب از یک تیغه فلزی و بدنه‌ ای سنگین تشکیل شده‌ است. در گذشته برای تخریب سازه هایی مانند دیوارهای آجری و سنگی از چکش یا پتک های دستی استفاده می کردند؛ در حالی که امروزه با پیشرفت صنایع، محصولات الکترومکانیکی جای چکش های قدیمی را پر کرده اند.

چکش های قدیمی معمولا دارای هوای فشرده هستند و برخی از آن ها نیز موتور الکتریکی دارند. چکش های تخریب امروزی معمولا بنزینی و یا هیدرولیکی هستند و وزن نسبتا بالایی دارند. این چکش ها برای خرد کردن سنگ یا بتن در پروژه های عمرانی و گاهی نیز برای تخریب آسفالت مورد استفاده قرار می گیرند.

چکش های تخریب چگونه کار می کنند؟

چکش های تخریب با حرکت تیغه چکش داخلی به بالا و پایین، باعث تخریب سازه ها می شوند. قدرت و اثر بخشی چکش تخریب به نیرویی که به سطح مورد نظر وارد می کند بستگی دارد.

هر چه نیرو بیش تر باشد، شدت تخریب نیز بیش تر است. چکش های تخریب پنوماتیک توسط فشار هوا به بالا و پایین حرکت می کنند.

در چکش های هیدرولیکی، فشار بالای روغن باعث این حرکت می شود. چکش های برقی یا بنزینی نیز عملکردی مشابه دارند با این تفاوت که قدرت تخریب آن ها نسبت به چکش های پنوماتیکی و هیدرولیکی به مراتب کم تر است.

چکش تخریبی یا پیکور با انواغ قلم های مختلف نسبت به نوع قلم گیر چکش تخریب استفاده میشوند.

چکش تخریب

انواع چکش تخریب

 پنوماتیک

چکش تخریب پنوماتیک که به آن مته پنوماتیک نیز گفته می شود، یک نوع چکش تخریب است که از هوای فشرده به عنوان منبع تغذیه استفاده می کند. هوای فشرده معمولا از طریق کمپرسور هوای قابل حمل تامین می شود و به وسیله موتور دیزلی هدایت می شود.

در چکش های پنوماتیکی قدیمی، اغلب از کمپرسورهای رفت و برگشتی استفاده می شد؛ اما در چکش های تخریب پنوماتیکی امروزی، بیش تر از کمپرسورهای دوار استفاده می شود.

بعضی از کاربران هنگام استفاده از این نوع چکش، از یک روان کننده استفاده می کنند. این کار باعث افزایش طول عمر چکش تخریب می شود.

 الکترومکانیکی

به این نوع چکش تخریب، معمولا چکش دوار می گویند؛ زیرا موتورهای الکتریکی موجود در آن، میل لنگ چکش تخریب را می چرخاند. این چکش دارای دو پیستون است که به اولی پیستون محرک و به دومی پیستون آزاد می گویند.

میل لنگ، پیستون محرک را در سیلندر پیستون آزاد، به جلو و عقب حرکت می دهد. این دو پیستون هرگز به هم برخورد نمی کنند. در بین چکش های تخریب، این مدل بیشترین استفاده را در دنیا دارد.

چکش تخریب

هیدرولیکی

چکش هیدرولیکی معمولا بر روی بیل های مکانیکی قدرتمند نصب شده اند و می توانند نیروی بسیار زیادی را بر سطح وارد کنند. این چکش ها گاهی اوقات بر روی بیل های چوبی نیز نصب می شوند و در کارهای جاده‌ای، معدنی و سنگ شکنی های بزرگ از آن ها استفاده می شود.

از چکش هیدرولیکی می توان برای تخریب سقف نیز استفاده کرد. این نوع از چکش تخریب به دلیل نداشتن مدار الکتریکی، در معادن بسیار پرکاربرد است و این موضوع مزیت مهمی محسوب می شود؛ زیرا استفاده از مدارهای الکتریکی در معدن می تواند باعث ایجاد جرقه و انفجار شود. هم چنین می توان از این نوع چکش تخریب برای تخریب کوه و تونل سازی نیز استفاده کرد.

تاثیر چکش های تخریب بر روی سلامتی انسان

خروج هوا با فشار بالا در چکش های پنوماتیکی باعث می شود صدایی به بلندی 120 تا 130 دسی بل ایجاد شود؛ از این رو، اپراتور یا شخصی که با چکش تخریب کار می کند، ممکن است پس از مدتی از لحاظ شنوایی دچار مشکل شود.

برای جلوگیری از آسیب دیدن عصب های شنوایی یا پرده گوش، باید از گوش گیرهای مسدود کننده صدا استفاده کرد. در صورتی که از این گوش گیرها استفاده نشود، ممکن است مشکلات جدی در شنوایی فرد ایجاد شود.

هم چنین قرار گرفتن بیش از حد در معرض این ابزارها، خطر ابتلا به سندرم رینود را افزایش می دهد. این سندرم به رنگ پریدگی انگشتان نیز شناخته می شود. به علاوه، استفاده بیش از حد از مته های پنوماتیک، می تواند باعث سندرم تونل کارپ شود که به بیماری دالان مچ دست معروف است.

بررسی و مقایسه بهترین برند های چکش تخریب

برند های بسیاری در جهان وجود دارند که با ساخت ماشین آلات صنعتی، هم چون چکش تخریب، باعث سهولت در انجام پروژه های عمرانی شده اند. برندهایی همچون هیلتی، ماکیتا، دیوالت، بوش و رونیکس در این زمینه شناخته شده اند.

در ادامه دو برند برتر جهانی در ساخت چکش تخریب را بررسی خواهیم کرد:

هیلتی

هیلتی اولین برندی است که چکش های تخریب را ساخت و به همین دلیل نیز اغلب افراد چکش های تخریب را با این نام می شناسند. هیلتی از گذشته تا به امروز محبوبیت بالایی بین مصرف کنندگان کسب کرده و تلاش کرده تا کیفیت بالای محصولات خود را حفظ کند.

این شرکت آلمانی، محصولات متعددی را به بازار عرضه کرده و خدمات بسیار ارزنده ای را در زمینه ساخت دستگاه های تخریب ارائه داده است. در حال حاضر نیز، هیلتی یکی از بهترین چکش های تخریب را تولید می کند.

چکش تخریب

از ویژگی های منحصر به فرد چکش تخریب هیلتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1.  کیفیت بالای قطعات استفاده شده
  2. قدرت بالا
  3. مجهز بودن به سیستم ضد لرزش
  4. وزن مناسب
  5. دقت بالای چکش تخریب

یکی از معایب بزرگ برند هیلتی، قیمت بالای محصولات آن است. زمانی که کیفیت بسیار مطلوب محصولات این برند را مد نظر قرار می دهیم، قیمت بالای آن معقول به نظر می رسد. با این حال استفاده از این برند در پروژه های بزرگ و پر اهمیت، یک سرمایه گذاری کاملا منطقی و اقتصادی محسوب می شود.

رونیکس

رونیکس یکی از برند های محبوب ایرانی است که با هدف توسعه ابزار آلات صنعتی، در سال 1383 پا به عرصه گذاشته است. برند رونیکس، امروزه با تولید بیش از هزار ابزار صنعتی در 48 کشور دنیا، نامی آشنا در بازار جهانی محسوب می شود.

ثبت این برند در کشور هایی چون آلمان و اسپانیا و بهره مندی از متخصصین ماهر، نشان دهنده کیفیت بالای محصولات این شرکت است. یکی از دلایل موفقیت برند رونیکس، تولید طیف وسیعی از ابزار آلات صنعتی مقرون به صرفه و با کیفیت است. این محصولات با بسته بندی های شیک و کاربرپسند، در اختیار صنعت گران و کاربران عمومی قرار گرفته است.

سخن آخر

به طور خلاصه چکش تخریب، ابزاری برای سهولت در انجام پروژه های عمرانی، جاده ای و معدنی است. این چکش ها می توانند پنوماتیکی، الکترومکانیکی و هیدرولیکی باشند. برای انجام پروژه های مختلف معمولا از چکش های تخریب الکترومکانیکی استفاده می شود.

از گذشته تا به امروز، شرکت آلمانی هیلتی در زمینه ساخت چکش های تخریب پیشرو بوده است. در سال های اخیر نیز شرکت های ایرانی هم چون رونیکس، بسیار پر قدرت پا به عرصه این صنعت گذاشته ‌اند.